Datum: vrijdag 10 – zondag 12 januari 2020
Thema: Plant je intentie voor het nieuwe jaar vanuit innerlijke stilte en verbinding
Onder begeleiding van yogadocentes Ellen Geljon en Ria de Vries

Het weekend

Dit yogaweekend is als een miniretraite en staat in het teken van de overgang van winter naar lente; van rust naar ontwaken; van stilte naar ontkiemen.

Tijdens het weekend nemen we je mee op reis in de yogabeoefening vanuit het winterseizoen naar de lente.  Diverse yogavormen en yogatechnieken komen hierbij aan bod. Dit alles vormt de basis om vanuit stilte in verbinding te komen met jouw intuïtie, jouw innerlijk weten. Om van daaruit je persoonlijke intentie voor het nieuwe jaar te kunnen ontvangen. Deze intentie plant je vervolgens bewust ter voeding van het nieuwe jaar; jouw nieuwe levensjaar. Net zoals de natuur vanuit de stilte en verinnerlijking van de winter, voedingsbodem geeft om in de lente haar zaadjes te laten groeien en ontkiemen. Zo ook kan jouw intentie, jouw persoonlijke zaadje, gevonden worden en bewust geplant. Zodat het zich in de lente kan ontwikkelen, ontkiemen en groeien. Om er in het nieuwe jaar de vruchten van te kunnen plukken!

Tijdens deze retraite dompel je je in klein gezelschap (10-14 personen) onder in de yoga, zoals in een Indiase yoga-ashram het yoga leven geleefd wordt. Vier keer per dag zullen er uiteenlopende lessen gegeven worden, variërend in yogastijl, lesduur, thematiek en oefeningen. Er zullen vele aspecten van de yoga beoefening aan bod komen, zoals;

  • Diverse yogavormen, waaronder (Saswitha) hatha yoga, Yin yoga en Prana Yogaflow,
  • Pranayama (ademoefeningen),
  • Naada yoga[1] (mantra’s zingen),
  • Meditatie,
  • Yoga Nidra[2],
  • Stilte momenten (ochtenden en avonden).

[1] Naada yoga is yoga beoefening door het zingen van mantra’s, ofwel de helende kracht van yoga door klank. [2] Yoga Nidra wordt wel de slaap van de yogi’s genoemd. Het is een krachtige en oude Indiase meditatietechniek, waarbij een diepe fysieke liggende ontspanning ontstaat terwijl deelnemer bewust en alert blijft. Yoga Nidra is een reis naar binnen, yoga (verbinden) door Nidra (slaap)…

De locatie

Kloosterhotel Samaya in Werkhoven

Kloosterhotel Samaya in Werkhoven

Het weekend verblijven we in Samaya, een kleinschalig kloosterhotel in Werkhoven, nabij Driebergen in het midden van het land. De naam van het klooser, Samaya, komt van oorsprong uit het Sanskriet en betekent ongeveer zoveel als: ‘plek van ont-moeting’. Ontmoeten, niet moeten, in relatie met al het zichtbare en onzichtbare om je heen. Samaya is voelbaar in dit kloosterhotel; er wordt mindful geleefd en gewerkt en centraal staat het ontvangen, voeden en inspireren van mensen die verlangen naar rust en ruimte om persoonlijk te groeien.

Kloosterhotel Samaya, Werkhoven

Tuinkamer Samaya

Het gebouw zelf is open en zeer licht van opzet, waardoor zelfs in de winter een sfeer van lichtheid voelbaar is, serene rust en verbinding met de natuur buiten. Kunst aan de muren, prachtige biologische bloemen in de gangen en in de ruimtes, kaarsjes die ’s avonds aangedaan worden in de lange gangen, de fijne ruimtes, de stilte. Warme gastvrijheid. Gedurende het gehele yogaweekend worden alle lessen verzorgd in de lichte en ruime tuinkamer van Samaya.

Het eten

Biologische vegetarische lunch Samaya

Drie keer per dag wordt er een (h)eerlijke vegetarische biologische maaltijd geserveerd. Puur eten dat het EKO-Goud keurmerk draagt: duurzaam en maatschappelijk verantwoord. De diners zijn zeer afwisselend; er wordt het beste van de Noord-Afrikaanse, Aziatische en Europese keuken geserveerd. Ervaart de kracht van eenvoud, proeft de eerlijkheid van de biologisch keuken en ervaar de voedende werking van (h)eerlijk vegetarisch eten.

De tuin

Tuinzicht Samaya

Tuinzicht Samaya

Rondom het kloostergebouw ligt een 3 hectare grote Engelse landschapstuin. Tussen de yogalessen en de maaltijden door is er gelegenheid om te wandelen en te zitten in de mooie boomgaard, het labyrint in de tuin, evenals het landelijke gebied rondom Samaya. Regenlaarzen en paraplu’s staan ter beschikking voor diegene die even de tuin in willen bij ‘typisch Nederlands weer’.

De gastenkamers

Samaya beschikt over gastenkamers met comfortabele (Auping) bedden. Ieder kamer beschikt over eigen sanitair en zijn veelal gelegen op de begane grond met uitzicht op de tuinen. Logies tijdens het verblijf is op basis van 2 persoonskamers. 1 persoonskamer in overleg en tegen meerprijs mogelijk.

De yogadocentes

Ellen Geljon; yogadocente bij Yogacentrum Eemland

Ik heb mijn docentenopleiding gevolgd bij de Saswitha Opleiding voor Yoga & Wijsbegeerte met als aandachtsgebieden meditatie, ayurveda en yoga voor specifieke doelgroepen (o.a. kinderen, ouderen, fysieke klachten). Aanvullend heb ik TT’s[1] gevolgd in India, waaronder: Naada yoga1, Yoga Nidra2, Kriya yoga[2], yogafilosofie en Prana yoga Flow[3]. Maar de basis van de yoga is voor mij gelegd door mijn moeder, eveneens yogadocente”.

[1] Teacher training [2] Kriya yoga is een specifieke verdiepende adem- en meditatietechniek gericht op de chakra’s. [3] Prana yogaflow; een dynamische yogavorm ontwikkeld door Alberto Paganini uit België

Wat betekent yoga voor jou?
“Zo bijzonder veel! Het geeft me (veer)kracht en souplesse, energie en rust tegelijk. Het brengt verstilling, inzicht en verdieping. Maar bovenal brengt het me dichter bij mezelf. Het voelt als thuiskomen. Yoga is voor mij, naast de fysieke beoefening, een levenswijze. Yoga laat me voelen, kijken, zien, ervaren, genieten, verstillen, en nog veel meer. Het geeft mij inzicht in waar het voor mij daadwerkelijk om gaat. Het brengt BewustZijn in het moment en brengt me in contact met mijn ware zelf. In tevredenheid; Samtosha”.

De lessen dit weekend
“In dit weekend verzorg ik onder andere de yogalessen gericht op (saswitha) hatha en Prana yogaflow, met bijzondere aandacht voor de adem en het zingen en ervaren van mantra’s. De yoga (asana’s) gaan we zowel dynamisch als statisch beoefenen, telkens met aandacht voor de verbinding met de adem. Mijn lessen zijn zowel bewegend als verstillend, soms meer intensief maar zeker ontspannend voor het lichaam, verdiepend voor de adem, verwarmend voor het hart, verstillend voor het hoofd en voedend voor de geest”.

 

Ria de Vries; gastdocente bij Yogacentrum Eemland
“Ik heb mijn docentenopleiding gevolgd bij de Saswitha Opleiding voor Yoga & Wijsbegeerte met als aandachtsgebieden adem en pranayama, meditatie en chakrapsychologie. Aanvullend heb ik een TT yin yoga afgerond en verschillende opleidingen in India, waaronder Naada yoga1, Yoga Nidra2, Kriya yoga3 en yogafilosofie.

Wat betekent yoga voor jou?
Yoga is het anker in mijn leven. Sinds 21 jaar heb ik MS waarvan de laatste zes jaar er meer fysieke klachten zijn ontstaan. Door de MS heb ik de afgelopen jaren van heel veel dingen afscheid moeten nemen: het idee van een ‘gezond’ lichaam, van bewegingsmogelijkheden en in 2018 van mijn werk als gespecialiseerd cardioloog verpleegkundige dat ik met heel veel plezier deed. Yoga helpt mij met dit verlies om te gaan, het loslaten en kijken naar nieuwe mogelijkheden en aan te passen aan de nieuwe situatie. Ook zijn mijn yogabeoefening en mijn yogalessen veranderd. Ik heb mijn beoefening en lessen aangepast aan de mogelijkheden die mijn lichaam heeft. Yoga biedt mij een spiritueel pad dat mij doet beseffen dat ik mijn lichaam niet bén.”

De lessen dit weekend
“In dit weekend verzorg ik onder andere de verstillende yin yogalessen. In mijn lessen nodig ik mensen uit om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn in het lichaam en de adem, ipv de aandacht te richten op wat niet mogelijk is. Als je kunt ademen, kun je yoga beoefenen!”

Voor wie is dit weekend geschikt?

Het yoga retraiteweekend is bij uitstek geschikt voor geïnteresseerden die toe zijn aan verstilling en verdieping. Diegene die zich een weekend lang willen onderdompelen in de yoga. Ervaring met yoga en meditatie is niet noodzakelijk, maar kan wel van toegevoegde waarde zijn, omdat je daarmee herkenning vindt in de beoefening van de yoga en meditatie. Laat dit echter geen drempel zijn als je met een open en nieuwsgierige mind de yoga en meditatie wilt leren ervaren!

Heb je hierover twijfels of vragen, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Praktische informatie

Locatie: Samaya klooster, Hollendewagenweg 20, 3985SG Werkhoven
Duur retraite: ­10-12 januari 2020 (vrijdag – zondag). Ontvangst vrijdagavond vanaf 19:00 uur, introductie met aansluitend 1e yogales om 20:00 uur. Zondag eindigt het programma rond 16:30 uur.
Contactgegevens yogadocentes:
Ellen Geljon: ellen@yogacentrum-eemland.nl, mobiel: 06-12432104
Ria de Vries: ria_devries@hotmail.com , mobiel: 06-42670709

Kosten

Deelname aan de retraite kost: € 395,- incl 9% btw per persoon op basis van een twee persoonskamer. Toeslag voor een eenpersoonskamer bedraagt € 65,- Bij de prijs is inbegrepen 2 logies en 5 heerlijke biologische vegetarische maaltijden, evenals onbeperkt thee (koffie) en koekjes. Overige dranken worden berekend op basis van nacalculatie en dienen apart betaald te worden aan Samaya.

Vroegboekkorting: Wanneer je je aanmeldt vóór 1 december betaal je slechts € 355,- incl 9% btw op basis van een twee persoonskamer.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden via het inschrijfformulier . Jouw inschrijving is definitief zodra wij het inschrijfformulier ontvangen hebben, tezamen met de betaling* over te maken op NL15INGB 0007741417 tnv Yogacentrum Eemland ovv Yogaretraite januari 2020 met vermelding van je roepnaam. (*gespreide betaling in overleg mogelijk)

 

Wakkerendijk 228A
3755 DJ Eemnes

Tel: 06-21364623
Contactformulier
Stuur een E-mail

Lesrooster
Inschrijfformulier yogales